Chociaż gotowanie może wyglądać prosto, to jednak przyrządzenie pysznych dań to kwestia wiedzy oraz doświadczenia. Gdy dopiero rozpoczynasz stawianie pierwszych kulinarnych kroków, sprawdź te porady, z którymi możesz radzić sobie jeszcze lepiej!
Znajomość kulinarnych trików jest bardzo pomocna. Dzięki nim można łatwo przyrządzać dania, które są czasochłonne i wymagające, oszczędzać swój czas, a także uzyskać jeszcze pełniejszy smak swoich potraw.
1. Ubijanie białek
Żeby białka ubiły się jeszcze szybciej i dały sztywną pianę, dodaj do nich odrobinę soli.
2. Gotowanie zielonych warzyw
Podczas gotowania zielone warzywa często tracą swój kolor. Aby mogły go zachować, gotuj je na parze, albo podczas gotowania w wodzie dodaj do wody pół łyżeczki cukru.
3. Obieranie ogórków
Obieraj ogórki od jaśniejszej strony. Dzięki temu trikowi ogórek nie będzie gorzki.
4. Mycie pieczarek
Pieczarek nie trzeba obierać – można je umyć. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą, ponieważ wtedy, gdy będą moczone, mogą stracić swój smak i aromat.
5. Pieczenie sernika
Żeby po upieczeniu sernik nie opadł, nie wyciągaj go od razu z piekarnika. Wyłącz go i lekko uchyl drzwiczki.
6. Gotowanie ziemniaków
By ziemniaki ugotowały się szybciej, można dodać do nich łyżeczkę masła. Uzyskają wtedy także więcej smaku i aromatu.
7. Odgrzewanie rosołu
Przy odgrzewaniu rosołu nie dopuść do tego, aby zaczął wrzeć, ponieważ spowoduje to jego zmętnienie.
8. Pryskanie tłuszczu
Gdy podczas smażenia na patelni mocno pryska tłuszcz, dodaj do niego odrobinę soli.
9. Rozbijanie mięsa
Aby zapobiec rozrywaniu się mięsa podczas jego rozbijania, rób to przez woreczek foliowy.
10. Mrożenie ziół
Koperek, pietruszka, szczypiorek, a także inne zioła dobrze nadają się do mrożenia. Po umyciu, wysuszeniu i rozdrobnieniu można umieścić je w woreczku lub plastikowym pudełeczku – bardzo dobrze zachowują swój aromat.
Wiele innych praktycznych porad kulinarnych można znaleźć już teraz na stronie internetowej https://www.ewa-gotuje.pl/poradnik-kulinarny.